vineri, 11 octombrie 2013

Cum să clonezi un copil: publicarea detaliilor unei noi tehnologii declanşează un scandal în lumea ştiinţifică

 
Ne aflăm cu un pas mai aproape de posibilitatea clonării unor fiinţe umane - un progres pe care unii îl consideră însă o ameninţare majoră, din cauza problemelor etice pe care le ridică.

Cercetătorii americani care au pus la punct metoda susţin că urmăresc să dezvolte noi terapii pentru boli azi incurabile, precum Alzheimer şi scleroza multiplă, dar alţi oameni de ştiinţă se tem că nimic nu poate împiedica un savant fără scrupule să copieze tehnologia pentru a încerca să cloneze oameni.

Această posibilitate a crescut prin faptul că oamenii de ştiinţă de la Oregon Health and Science University au reuşit, pentru prima dată, să extragă celule stem din embrioni umani creaţi în laborator.

Celulele stem astfel obţinute ar putea fi utilizate pentru crearea unor noi tratamente pentru maladii grave, precum unele boli neurodegenerative. Dar, totodată, ar putea permite, într-o zi, clonarea unor fiinţe umane.

Deşi au mai fost clonaţi anterior embrioni umani, până acum nu se putuseră extrage din ei celule stem sănătoase.
Tehnica folosită de cercetătorii de la Oregon Health and Science University este asemănătoare cu cea folosită pentru crearea oii Dolly, primul animal clonat.
Cercetătorii au pornit de la ovule donate de femei sănătoase şi au îndepărtat ADN-ul din acestea.
Au luat apoi celule ale pielii, le-au plasat în ovulele astfel prelucrate şi le-au administrat un şoc electric pentru a declanşa dezvoltarea lor, spre formarea de embriioni.
Când embrionii aveau vârsta de 5-6 zile şi dimensiunea unei gămălii de ac, au fost colectaţi pentru a fi folosiţi ca surse de celule stem.
Aceste celule, numite celule „master”, sunt capabile să se transforme în orice alt tip de celule din organism şi sunt văzute adesea drept un potenţial tratament pentru repararea sau înlocuirea unor organe şi ţesuturi vătămate. 

Conducătorul studiului, dr. Shoukhrat Mitalipov, a petrecut mulţi ani perfecţionând această tehnică; el afirmă că metoda oferă noi căi de a genera celule stem, destinate pacienţilor cu diferite disfuncţii şi leziuni la nivelul unor organe şi ţesuturi.
„Asemenea celule pot regenera şi înlocui celulele şi ţesuturile vătămate şi pot alina boli care afectează milioane de oameni. Deşi mai sunt multe de făcut pentru a dezvolta tratamente sigure şi eficiente bazate pe celule stem, credem că acesta este un pas înainte semnificativ în obţinerea de celule ce pot fi utilizate în medicina regenerativă.”
Punerea la punct a unor tehnici de acest gen ar putea avea beneficii importante:
  • Utilizarea de celule ale pielii provenite chiar de la pacientul respectiv face să dispară problemele legate de incompatibilitate şi să nu mai fie nevoie de tratamente dure care să inhibe sistemul imunitar al pacientului, pentru a evita respingerea transplanturilor.
  • Obţinerea, prin clonare, de celule regenerate specifice unei anumite persoane ar permite specialiştilor să afle mai multe despre bolile de care suferă acea persoană şi să testeze diferite medicamente, pentru a afla care ar fi cel mai eficace.
  • Cercetările asupra ovulelor ar putea avea ca efect crearea unor noi tratamente pentru combaterea infertilităţii
Totuşi, mulţi oameni de ştiinţă se tem că publicarea detaliilor acestei metode ar permite unor cercetători lipsiţi de scrupule să pună la punct tehnici de clonare a fiinţelor umane. De altfel, există alte tehnici de obţinere a celulelor stem care sunt eficiente şi nu ridică probleme etice de acest gen.
În unele ţări, clonarea umană este interzisă prin lege; de exemplu, în Marea Britanie, legea impune ca orice embrioni clonaţi să fie distruşi după 14 zile şi este ilegală implantarea lor în uterul unei femei.
Alte ţări, însă, nu au legi atât de restrictive.
Dr. Mitalipov spune că nu a reuşit să obţină pui de maimuţă prin această metodă, aşa că este improbabil să se poată obţine, cu ajutorul ei, copii clonaţi.
Totuşi, dr. David King,  fondator al organizaţiei Human Genetics Alert, s-a declarat foarte îngrijorat de faptul că acum există o metodă aparent eficace de obţinere a embrionilor umani clonaţi; el a cerut scoaterea în afara legii, la nivel internaţional, a clonării umane, înainte  de a mai avea loc şi alte cercetări în domeniu, şi a afirmat că publicarea de către echipa dr. Mitalipov a rezultatelor cercetărilor este un lucru „iresponsabil până la extrem”.

Sursa:Mail Online

Related Posts: